Welcome to my blog :)

rss

събота, март 27, 2010

Музика



Moodswinger.jpg

Музика (гр.: μουσική, ст.гр. произношение "музике", нв.гр. "музики", лат. musica) е вид изкуство, в който средството за себеизразяване е звукът. Самото понятие означава „(изкуството) на музите“।

Дефиниция

Звуците, които хората възприемат като музика, зависят до голяма степен от епохата, местоположението, както и от културния и личния вкус. Текущото определение за музика е много спорно: едно определение е звуците, които са приятни на определящия, докато според друго това са звуците, които са създадени умишлено от един или повече човека. Други определения се съсредоточават върху психологическата страна на проблема, т.е. музиката като психологическо явление, а други го определят като обществено явление. Някои хора дори са спорили, че не съществува понятие като музика. В общ план, музиката е физическо, психологическо и обществено явление, което съдържа теория, изпълнение, танц и поезия

Социология

Полето на музикалното познание включва много аспекти на музиката, включително и това как тя е възприемана от слушателите.

Човешките индивиди слушат и възприемат музика в най-различни социални ситуации, вариращи от самостоятелно слушане до посещаване на голям концерт. Както концертите могат да бъдат обособени в различни разновидности, така и слушателите посещаващи ги могат да имат различен подход към тях в зависимост от музикалния и личния стил. Съгласно разпространените стереотипи, те могат да бъдат официално облечени, тихо седящи на местата си и наслаждаващи се на изпълнението на класическа музика; да танцуват в дискотеката или клуба, слушайки електронна музика; или пък шумно да викат по време на рок концерт.

Глухите хора могат да възприемат музиката, усещайки вибрациите по своите тела. Най-известният пример за глух музикант е композиторът Лудвиг ван Бетховен, който композира много от своите произведения след като вече напълно е загубил слуха си. Бедржих Сметана, друг класически композитор, развива пълна глухота, когато е на около 50-годишна възраст. В по-ново време Ивелин Глени, нечуваща от 12 годишна, е високо уважавана перкусионистка

История на музиката

Не е известно кога точно извличането на звуци започва да бъде определяно като изкуство. Още от най-старите паметници на литературата, архитектурата, скулптурата и други се срещат свидетелства за съществуването на музикалното изкуство. Върху египетски барелефи са запазени изображения на арфи, флейти и други музикални инструменти, датиращи отпреди повече от 4000 г. пр.н.е., а в Китай - теоретични трудове отпреди 2000 г. пр.н.е.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Powered By Blogger